Blåbär- och vaniljpajkaka
Blåbär- och vaniljpajkaka är för dig som gillar när det söta möter det syrliga och när det mjuka möter det krispiga. Den är för dig som tycker att blåbär är fantastiskt gott och för dig som vill imponera på fikagästerna utan att för den delen stått flera timmar i köket.

För att baka blåbär- och vaniljpajkaka behöver du:
Kakan:
- 250 gram smör, rumstempererat
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
Fyllning:
- 2,5 dl créme fraiche
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 250 gram blåbär (frysta eller färska)
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form med bakplåtspapper, ca 30 x 20 cm. Mixa samman alla ingredienser till kakan i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i botten på formen. Spara resterande. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom blåbären. Häll över kakan. Strö ut blåbären och toppa med smulor av kvarvarande kakdeg. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller till kakan fått en gyllenbrun färg. Låt svalna, gärna i kylskåpet över natten innan du skär upp kakan. Toppa med florsocker.
5 kommentarer
Pingback:
Saki
Hej!
Bakar denna just nu, tycker den blev lite rinnig på 30 minuer, men den kanske sätter sig? Hur länge får deb stå innan du skär upp den ?
Tack älskar din sida och skulle uppskatta om du skrev lite mer detaljerat i hur själva bakningen går till ❤
Baka med Linnea
Hej Saki! Du har helt rätt i att den är lite lös efter 30 minuter. Jag ställer alltid in denna i kylskåpet över natten, då sätter den sig och är perfekt tills nästa dag och är då bara att skära upp. Sen är ju alla ugnar olika och i värsta fall kan det vara så att kakan behöver några extra minuter i din ugn. Tack för dina synpunkter, jag tar med mig dom ?
Alvina
Kan man frysa kakan?
Eller hur länge står den sig i kylskåp?
Linnea
Den går utmärkt att frysa och är lika god upptinad, men klarar ca 3 dagar i kylskåpet.