Mjuka kakor

Citronkaka med jordgubbsmarängfrosting

Äntligen fredag, årets första vårdag och solen lyser – vad passar då inte bättre än en riktig somrig fräsch citronkaka med jordgubbsmarängfrosting. Så god att det är omöjligt att bara ta en bit!

För att baka citronkaka med jordgubbsmarängfrosting behöver du:

Citronkakan:

  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, skalet (saften använder du till frostingen)

Frostingen:

  • 1 dl jordgubbar, frysta som fått tina går bra
  • 1 äggvita
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 dl flytande glykos
  • 1,5 tsk citronsaft
  • En nypa salt

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Koka upp mjölk och smör i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och skalet från citronen och blanda med en slickepott. Tillsätt till sist mjölkblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Lät svalna helt.

Mixa jordgubbarna i en mixer. Sila bort kärnorna så att du får en slät puré och ställ åt sidan. Blanda äggvita, strösocker, flytande glykos och salt i en bunke och sätt bunken över ett vattenbad. Rör tills sockerkristallerna har smält. Blanda i jordgubbspurén och vispa med elvisp, cirka 10 minuter, till en luftig marängsmet. Tillsätt citronjuicen och vispa samman. Bre frostingen på kakan och toppa med strössel. Låt stå kallt ca 30 minuter innan du skär upp kakan inför servering. Skär snett så du får små ”tårtbitar”.


5/5 (1 Review)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *