Desserter

Dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger

Vid vår senaste middagsbjudning bjöd jag på dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger. En fräsch och god efterrätt som är minst lika god som den är fin. En kombination av syrlighet och sötma, crunch och len kräm.

Dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger

För att göra dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger behöver du (8 portioner):

Hallonpannacotta:

  • 200 gram hallon
  • 1 st gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver

Gör såhär: Koka upp hallon och sila till en puré. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Sjud vispgrädde, strösocker och vaniljpulver och tillsätt gelatinbladet. Låt svalna en aning och rör sedan ner hallonpurén. Fyll kupolformade silikonformar med pannacotta och låt svalna. Frys pannacottan helt så att det går att trycka ut kupolerna. Låt tina i kylskåpet.

Flädermaränger:

  • 25 g äggvita
  • 50 g strösocker
  • 10 g vatten
  • 10 g flädersaft

Gör såhär: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan till ett skum. Koka ihop strösocker, vatten och flädersaft till 120 grader. Häll i sockerlagen i äggsmeten under vispning. Vispa till marängsmeten svalnat. Spritsa ut maränger och låt torka i ugnen tills marängerna lossnar från bakplåtspappret.

Lemon curd:

  • 100 g citronsaft + skal från 1 citron
  • 0,5 msk ljus maizena
  • 0,75 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 1 st ägg + 1 st äggula

Gör såhär: Tvätta citronen och finriv skalet i en kastrull tillsammans med citronsaften, men spara ca 2 msk. Tillsätt strösocker och smör och koka upp. Blanda resterande citronsaften med maizenan och red citronkoket. Dra av plattan. Vispa ihop äggen lite snabbt och tillsätt sedan i citronkoket under vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills krämen tjocknat.

Citronmousse:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd

Gör såhär: Lättvispa grädden. Tillsätt lemon curd och vispa ihop. Lägg i en spritspåse och förvara i kylskåpet fram till servering.

Montering:

Lägg upp kupolerna med hallonpannacotta på tallrikar och spritsa ut citronmoussen. Fäst flädermarängerna på tallriken med hjälp av lite citronmousse. Dekorera med hallon, hallonpulver, citronmeliss, vit choklad och lemon curd.

Dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger
4/5 (2 Reviews)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *