Långpanna

Klassisk kärleksmums

Kärleksmums, snoddas, moccarutor – kärt barn har många namn. Detta är en riktig klassiker som aldrig går fel. En saftig kaka täckt med ett tjockt lager chokladglasyr och toppat med kokos. Personligen gillar jag när kärleksmums är lite mörkare så jag brukar inte snåla med kakaon, men det går såklart att anpassa. Om du tar mindre kakao, se då till att ta lite mer vetemjöl så att proportionerna blir rätt.

För att baka klassisk kärleksmums behöver du:

Chokladkakan:

  • 200 gram smör
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • En nypa salt

Glasyren:

  • 150 gram smör
  • 7 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl espresso/starkt kaffe

Dekoration: Kokosflingor.

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme, blanda i mjölk. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp eller i maskin. Blanda ihop socker, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Rör i dom torra ingredienserna i smeten. Häll i smörblandningen och rör bara tillräckligt för att allt ska vara väl blandat. Häll upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna helt.

Under tiden gör du glasyren. Smält smöret på låg värme och dram från plattan. Sikta i florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt kaffet och rör till en slät smet. Bred på glasyren på den avsvalnade kakan. Strö över kokosflingor. Låt stå kallt i ca 3 timmar innan du skär upp kakan i fina rutor.

4.3/5 (6 Reviews)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *