Mjuka kakor

Knäckig nötkaka

Ibland så händer det, när receptet blir perfekt redan vid första försöket. Det var precis vad som hände när jag tog fram receptet till knäckig nötkaka. En fantastisk mjuk och saftig kaka täckt med kola och nötter. Succé!

Knäckig nötkaka.

För att baka knackig nötkaka behöver du (ca 12 st rutor):

Kakan:

  • 75 gram smör, rumstempererat
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 2 msk mjölk

Täcket:

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl valfria nötter
  • En nypa salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form, ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Gör kolasåsen genom att koka upp strösocker, sirap och vispgrädde. Låt koka på svag värme i ca 5-10 minuter till en lagom tjock konsistens. Tillsätt nötter och salt och rör runt ordentligt. Ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Ställ åt sidan.
  4. Använd en matberedare och mixa ihop smör, strösocker, ägg och mjölk. Tillsätt mjölblandningen. Mixa till du har en deg som håller ihop.
  5. Tryck ut degen i formen. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  6. Ta ut kakan. Bred på nötblandningen på kakan. Grädda åter igen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  7. Låt svalna. Skär upp i rutor.
0/5 (0 Reviews)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *