No bake,  Paj

Pannacottapaj med citron

Förra helgen bakade jag en kokos- och passionsfruktpannacotta som blev supergod. Därefter fick jag en relativt fri beställning från en kund och valde då att utveckla konceptet till denna pannacottapaj med citron, som var till lyxigt fredagsfika på kontoret. När jag får beställningar gör jag alltid en minivariant bredvid som smakprov för att säkerställa att smak och konsistens fungerar. Denna höll definitivt måttet och jag kunde leverera beställningen med stolthet. Jag älskar verkligen att sprida glädje genom bakverk!

Pannacottapaj med citron, dekorerad med citron, maränger och citronmeliss.

För att baka pannacottapaj med citron behöver du:

Pajskal:
? 225 gram Bragokex
? 120 gram smör

Pannacotta:
200 gram vit choklad
4 dl vispgrädde
4 msk mjölk
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång

Lemon curd:
2 st äggulor
1,5 dl strösocker
2 st citroner
3 msk maizena
70 gram smör

Gör såhär: Bryn smöret genom att smälta det på medelvärme under omrörning. Rör tills smöret börjar bli brunt. När det börjar dofta lite nötigt tar du av det från plattan. Mixa Bragokexen i matberedaren. Tillsätt det brynta smöret och mixa samman. Tryck ut kexen i en pajform med löstagbar botten och låt stå svalt.

Lägg gelatinbladen i blöt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång samt fröna. Tillsätt choklad och gelatinblad. Låt det smälta samman under omrörning. Låt svalna något och häll sedan på pannacottasmeten i pajformen. Ställ åter igen svalt.

Lägg alla ingredienser till lemon curden utom smöret i en värmetålig skål. Värm över vattenbad tills sockret smält, ca 20 minuter. Tag bort skålen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält. Ställ skålen svalt och låt den svalna något, den tjocknar då också.

Häll på lemon curden på pannacottan. Ställ pajen svalt och låt vila i åtminstone 4 timmar. Dekorera med till exempel citron, maränger och citronmeliss.

4.4/5 (5 Reviews)