Desserter,  Maränger

Pavlova med citronkräm och bär

Finns det något som känns så luftigt och fräscht i dessertväg som pavlova?! Knappast. Denna lätta dessert består av luftig maräng, fluffig citronkräm och sötsyrliga bär. Jag brukar servera denna om jag bjudit på en huvudrätt som är väldigt mastig. Efter kött, potatisgratäng och bearnaisesås till exempel, då vill man inte gärna ha en allt för tung dessert.

Du behöver:

Till marängen:
2 st äggvitor
1,25 dl strösocker
1/2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

Till citronkrämen:
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
1 dl lemon curd

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna tills ett fint skum börjar synas. Tillsätt därefter i strösockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills marängsmeten är glansig och formar fina toppar, ca 5-10 minuter. Tillsätt äppelcidervinäger, majsstärkelse och vaniljsocker.

När marängen är vispad och klar fyller du en spritspåse med smeten. Använd en rund tyll. Spritsa ut en rund platta i mitten och forma toppar runt om. Se till att det inte finns några hål mellan plattan och topparna. Sätt in marängen i ugnen och sänk omedelbart till 110 grader. Grädda i 30 minuter. Efter 30 minuter sänker du värmen ytterligare, till 100 grader, öppnar luckan lite på slänt och gräddar i ytterligare 30 minuter. Låt marängen svalna på den varma plåten.

Under tiden marängen svalnar förbereder du citronkrämen. Vispa grädden lätt. Tillsätt fröna ur vaniljstången och lemon curden. Vispa till en slät kräm.

Montera precis innan servering genom att lägga en stor klick citronkräm på marängen och toppa med valfria bär, citronskal och citronmeliss.


0/5 (0 Reviews)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *