Bullar,  Långpanna

Saftiga blåbärsbullar med vanilj i långpanna

Finns det något bättre än nybakade bullar? Skulle inte tro det. Dessa saftiga blåbärsbullar med vanilj är enkla att göra och bakas i långpanna vilket betyder att du slipper en del av det tidskrävande arbetet det annars krävs för att baka bullar. Njut av dessa ljumna med en stark kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

Saftiga blåbärsbullar med vanilj i långpanna.

För att baka saftiga blåbärsbullar med vanilj i långpanna behöver du:

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk kardemumma
  • En nypa salt
  • Ca 12 dl vetemjöl special
  • 200 gram färskost
  • 100 gram smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 5 dl blåbär (frysta går utmärkt)
  • 1 st ägg
  • Pärlsocker

Gör såhär: Smält smöret till bullarna i en kastrull. Blanda i mjölen. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och smöret. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt strösocker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Kör med degkrokar med elvisp eller i din assistent i cirka 10 minuter. Täck med en bakduk och jäs till dubbel storlek, ca 1-1,5 timmar.

Vispa ihop färskost, smör, strösocker och vaniljsocker med en elvisp.

När degen jäst färdigt kavlar du ut den på ett mjölat bakbord. Bre på fyllningen och strö över blåbären. Vik dubbel och lägg degen i en långpanna med ett bakplåtspapper underst. Snitta lite här och var. Stansa ut lagom portionsbitar med t.ex. en degskrapa. Täck med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa upp ett ägg och pensla på. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills bullen fått fin färg. Låt svalna något.

5/5 (1 Betyg)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *