Desserter

Semifreddo med kladdkakebitar och salt kolasås

Jag älskar semifreddo! Semi = halv och freddo = fryst, så semifreddo betyder alltså halvfryst. Som namnet antyder är det en italiensk glass som är SÅ god och som serveras lagom tinad. Jag är en sådan som egentligen inte orkar vänta, utan jag brukar äta glassen stenhård och böja hela skeden på köpet (när vi letade nya bestick var det till och med ett krav – att skedarna inte skulle kunna gå att böja), men denna är värd att vänta på. Perfekt att ha till dessert när man har gäster – så slipper man också stå i köket och fixa halva kvällen. Denna förbereder du några timmar innan den skall serveras.

För att baka semifreddo med kladdkakebitar och salt kolasås behöver du:

Kladdkakan:
50 gram smör
50 gram mörk choklad
1 st ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt

Kolasåsen:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
En stor nypa salt

Semifreddsmeten:
4 st ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde

Gör såhär.

1. Börja med kladdkakan
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform ca 15 x 20 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda i chokladen. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör till sist ner chokladblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. När kakan svalnar skär du den i små kuber, ca 1 x 1 cm.

2. Kolasåsen
Häll samtliga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Dra av plattan och låt svalna.

3. Semifreddosmeten
Separera äggulan och äggvitan i två olika skålar. Tillsätt 1 msk strösocker i vardera bunke. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa äggulan poröst. I en tredje skål vispad du grädden. Blanda sedan ner äggulorna i grädden. Vänd försiktigt ner äggvitorna och rör till väl blandat.

4. Skapa magi!
Ta fram valfri form. Ringla kolasås i botten och lägg i några kladdkakebitar. Häll på ett tunt lager semifreddosmet och bred ut. Upprepa samma procedur x flera till formen är fylld. Avsluta med kolasås och kladdkaebitar på toppen. Frys i minst 6 timmar före servering.

5. Servera!
Ta fram desserten ca 10 minuter innan den ska avnjutas, och servera på italienskt vis – halvfryst!

5/5 (1 Review)

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *