Tårtor

Sommartårta med rabarber, jordgubbar, citron och vit choklad

Hur gott låter det inte med sommartårta med rabarber, jordgubbar, citron och vitchoklad?! Precis lika gott som det faktiskt är! Det här är sommar i en tugga. Hemligheten för en lyckad tårta är att ge det tid. Ha inte bråttom och släng ihop tårtan på en eftermiddag, utan förbered bottnar och fyllningar i god tid så blir resultatet fantastiskt!

Sommartårta med rabarber, jordgubbar, citron och vit choklad

För att baka sommartårta med rabarber, jordgubbar, citron och vit choklad behöver du (ca 12 bitar):

Tårtbottnar:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet och saften

Rabarber- och jordgubbsmousse:

  • 150 g rabarber
  • 150 g jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde 

Citronmousse:

  • 2 dl smetana 
  • 0,5 dl lemon curd
  • 2 msk florsocker
  • 1 st citron, skalet 

Marängsmörkräm med vit choklad:

  • 50 g äggvita
  • 100 g strösocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 200 g vit choklad

Gör såhär: 

  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 3 st springformar, 20 cm i diameter och smöra och strö lite vetemjöl i. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, ca 3 minuter med elvisp eller i maskin. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner mjölblaningen och vänd försiktigt runt med en slickepott. Tillsätt rivet citronskal. Fördela smeten jämt i dom tre formarna. Grädda i nedre delen av ugnan i ca 20 minuter. Låt svalna helt, gärna över natten. 
  2. Rabarber- och jordbubbsmousse: Koka upp rabarber, jordgubbar, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt puttra i ca 10 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt. Krama ut gelatinbladen och tillsätt i kompotten. Låt svalna helt, gärna över natten. Vispa grädden. Vispa ihop grädden och den kalla kompotten. 
  3. Citronmousse: Vispa smetana och florsocker fluffigt. Tillsätt lemon curd och citronskal och vispa ihop till en slät mousse. 
  4. Marängsmörkräm: Blanda äggvita och strösocker i en bunke och värm till 63 grader över ett vattenbad. Häll över blandningen i din köksassistent och vispa tills marängsmeten är rumstempererad, minst 20 minuter. Skär upp smöret i små kuber, sänk visphastigheten till medel och tillsätt en kub i taget i marängsmeten. Ha tålamod och låt varje smörkub vispas i ordentligt innan du tillsätter nästa. När alla smörkuber är i ökar du hastigheten till max och vispar i 2-3 minuter. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt precis innan du ska klä in tårtan. 
  5. Montera tårtan: Fördela rabarber- och jordgubbsmoussen mellan två tårtbottnar, och citronmoussen mellan dom andra två. Klä in tårtan i marängsmörkrämen. Dekorera enligt önskemål. 
5/5 (1 Review)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *