Bullar

Vaniljbullekaka

Finns det något bättre än nybakta bullar?! Ljumna, saftiga bullar tillsammans med ett glas iskall mjölk slår det mesta. Denna vaniljbullekaka är verkligen himmelskt god, ni bara måste prova!

För att baka vaniljbullekaka behöver du (2 st kakor):

  • 25 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma
  • 150 gram smör, rumstempererat
  • En nypa salt

Vaniljfyllning:

  • 300 gram smör, rumstempererat
  • 1 dl vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • Pärlsocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kallt vatten

Gör såhär: Smula ned jästen bunken till din assistent. Värm mjölken till fingervarmt och häll över mjölken. Kör med degkroken tills jästen har löst sig i mjölken. Tillsätt socker, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt till sist smöret i kuber. Knåda i assistenten i ca 10 minuter. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Gör under tiden vaniljfyllningen genom att vispa ihop smör, vaniljsocker och strösocker tills allt är väl blandat.

Klä två stycken springformar, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och smör på sidorna. Dela degen på två delar. Kavla ut till en rektangulär. Bred på hälften av vaniljfyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Skär i 8 lika stora delar. Placera en bulle i mitten av formen och dom andra runt omkring. Låt det finnas lite plats mellan bullarna, dom kommer att jäsa samman. Gör likadant med andra halvan av degen. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.

Blanda ihop florsocker och mjölk. Häll glasyren i en plastpåse, klipp av toppen och spritsa glasyren på kakorna.

4.4/5 (5 Reviews)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *