Jordgubbsgalette med mandelspån
Det var inte länge sedan jag inte visste var galette var. Nu förstår jag inte hur någon kan leva utan detta fantastiska bakverk! En rustik variant av paj som bakas helt utan form och som blir SÅ fin. Denna jordgubbsgalette serveras bäst med en klick vaniljglass.

RECEPT: Jordgubbsgalette med mandelspån
Deg
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 nypa salt
1 msk iskallt vatten
Fyllning
400 g färska jordgubbar
2 msk maizena
1 dl strösocker
Mandelspån
Florsocker
- Mixa samman alla ingredienser till degen i en matberedare.
- Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i ca 1 timma.
- Skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar tillsammans med maizena och strösocker.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Kavla ut degen, ca 5 mm hög, i en rund cirkel på ett bakplåtspapper.
- Lägg jordgubbsfyllningen i mitten.
- Pensla kanterna med vatten och vik in över jordgubbarna, runt om.
- Pensla dom uppvikta kanterna med vatten och strö på mandelspån.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna. Strö över florsocker innan servering.

Servera ljummen tillsammans med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.