Pavlova med jordgubbsgrädde och rabarbercurd
Om denna pavlova med jordgubbsgrädde och rabarbercurd inte är sommarens efterrätt så säg. Härligt frasig maräng spritsad i portionsformar, fyllda med fräsch jordgubbsgrädde med vit choklad och på det en rejäl klick sötsyrlig rabarbercurd.

För att baka pavlova med jordgubbsgrädde och rabarbercurd behöver du (ca 6 portioner):
Marängen:
- 2 st äggvitor
- 1,25 dl strösocker
- 2 tsk ljus maizena
- 1/2 tsk äppelcidervinäger
- Rosa pastafärg (valfritt)
Rabarbercurd:
- 250 gram rabarber
- 1,25 dl strösocker
- 2 tsk ljus maizena
- 1 st ägg
- 25 gram smör
Jordgubbsgrädde:
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g färskost
- 100 gram vit choklad
- 150 gram färska jordgubbar
Gör såhär: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa upp äggvitan tills ett skum börjar bildas. Häll sakta i strösockret, lite i taget och låt sedan vispa tills marängsmeten är tjock och blank, ca 5 minuter. Tillsätt ljusmaizena, äppelcidervinäger och pastafärg och vispa tills allt är väl blandat. Spritsa ut marängsmeten i portionsformar på en bakplåtspappersklädd plåt, spritsa gärna ett litet ”hål” i mitten där fyllningen får plats. Grädda mitt i ugnen i ca 2 timmar eller tills maränger lätt lossnar från bakplåtspappret. Låt svalna helt.
Koka rabarbercurden genom att hacka rabarbern i små bitar och koka upp tillsammans med strösocker. Låt sjuda under lock i 10 minuter. Tillsätt ljus maizena och koka ytterligare 5 minuter. Sila curden så att du får en slät puré, tillsätt ägget under omrörning och häll sedan tillbaka curden i kastrullen. Låt curden tjockna på plattan under omrörning. Dra från värmen och tillsätt smöret. Låt svalna helt.
Gör jordgubbsgrädden genom att smälta chokladen över ett vattenbad. Hacka jordgubbarna i små bitar. Vispa grädden lätt och tillsätt färskosten. Häll i den smälta chokladen och blanda väl. Tillsätt till sist jordgubbarna.
Lägg en rejäl klick jordgubbsgrädde på varje maräng och gör en grop i grädden. Klicka i rabarbercurd i gropen.
Dekorera enligt smak och tycke. Jag hyvlade rabarber och dekorerade med tillsammans med jordgubbar, blommor från trädgården och chokladflisor.
