Perfekta franska maränger
Att få till perfekta franska maränger är inte så lätt som man kan tro, utan att dom spricker eller får en gul färg. Med detta recept och tillhörande tips blir det dock enklare och det ger perfekta, kritvita maränger varje gång. Dekorera med på tårtor och bakverk, eller varför inte göra en god marängsviss?!

För att baka perfekta franska maränger behöver du:
- 100 gram äggvita
- 1 dl strösocker
- 2 dl florsocker
Gör såhär: Sätt ugnen på 75 grader. Vispa äggvitorna i din assistent tills dom precis börjar skumma. Tillsätt strösocker skedvis, lite i taget och vispa i ca 10 minuter eller tills smeten är fast och blank. Sikta ner florsockret och vänd runt tills allt är väl blandat. Häll smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa ut i den storlek och form du önskar. Grädda mitt i ugnen i ca 2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar tills ugnen är sval.
Tips!
- Använd äggvitor som fått lufta i kylen i ett par dagar, dvs knäck äggen och förvara dom några dagar i kylen innan du använder dom. Låt äggvitan vara kylskåpskall när du vispar den.
- Använd en noga diskad bunke och smörj in den med citronsaft. Det tar bort eventuellt fett och gör att marängsmeten får en spritsbar konsistens.
- Var inte för snabb ner med sockret i smeten, utan låt det ta tid och tillsätt lite i taget.
- Färga gärna dina maränger, men använd pasta- eller gelfärg. Karamellfärg gör konsistensen för lös. Antingen färgar du hela smeten eller så ”målar” du streck i din spritspåse med färgen. Det gör att marängerna blir randiga.