Tårtor

Mörk chokladtårta med kola

Vilken är er favorittårta? Min är definitivt en maffig chokladtårta med saftiga bottnar gjord på riktig kvalitetschoklad. Denna mörk chokladtårta med kola är ett sådant exempel. Gudomligt god!

För att baka mörk chokladtårta med kola behöver du:

Tårtbottnar:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl kokande vatten

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Tag fram 3 stycken springformar, 20 cm i diameter, knäpp fast ett bakplåtspapper i botten, smöra sidorna och pudra med kakao. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke. Vispa snabbt ihop ägg, mjölk och olja. Tillsätt dom torra ingredienserna och rör till en tjock smet. Tillsätt det kokande vattnet, hälften i taget. Fördela smeten jämnt i dom tre formarna och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter eller till en provsticka är torr. Låt svalna helt.

Chokladkola:

  • 50 gram mörk choklad
  • 25 gram smör, rumstempererat
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • En nypa salt

Gör såhär: Klä en form, ca 18 cm i diameter med plastfolie. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan. Koka ihop smör, sirap, strösocker, vispgrädde och salt. Koka på medelvärme till kolan nått 124 grader. Ta från plattan och tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna något. Fördela smeten i formen, låt svalna och ställ sedan i frysen.

Chokladmousse:

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 150 gram mörk choklad

Gör såhär: Lättvispa grädden och ställ kallt. Blanda ihop strösocker, vatten, ägg och äggulor i en bunke och värm över vattenbad till 82 grader. Vispa äggblandningen i en köksassistent tills helt sval. Hacka chokladen grovt och smält över vattenbad, låt svalna. När chokladen och äggblandningen svalnat så vänd försiktigt samman dessa tillsammans med den vispade grädden.

Plasta in två formar, 20 cm i diameter, i plastfolie. Placera den frusna chokladkola i botten av den ena formen. Häll på hälften av moussen på chokladkolan och hälften i den andra formen. Ställ in formarna i frysen.

Smörkräm:

  • 150 gram smör, rumstempererat
  • 5,5 dl florsocker
  • 50 gram mörk choklad
  • 4 msk mjölk

Gör såhär: Vispa smöret i köksassistenten med flatblandaren i cirka 5 minuter tills smöret blivit vitt. Sikta ner hälften av florsockret och vispa ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt resterande florsocker och vispa till en len smörkräm. Smält chokladen och tillsätt mjölen. Häll ned chokladblandningen i smörkrämen under omrörning.

Montering och dekoration:

  • 100 g mörk choklad
  • Valfri dekoration

Montera tårtan i lager. Se till att lagret med chokladkola och chokladmousse är underst och lagret med enbart chokladmousse är överst. Klä in tårtan i ett tunt lager smörkräm och låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Klä sedan in med ytterligare smörkräm i ett jämnt och fint lager.

Smält chokladen. Häll på tårtan och låt det rinna ner längst med kanterna. Dekorera på valfritt sätt.

Mörk chokladtårta med kola
5/5 (1 Betyg)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *