Lemon curd
När jag började baka vet jag att jag drog mig för att göra egen lemon curd. Jag tänkte att det var svårt och krångligt. Nu förstår jag inte alls varför jag tvekade. Lemon curd är jätteenkelt att göra och går på 10 minuter. Perfekt som fyllning i tårtor och bakverk eller på nybakade scones tillsammans med krämig färskost.
RECEPT: Lemon curd (ca 2 dl färdig curd, en liten burk)
100 gram citronsaft + skal från 1 st citron
0,75 dl strösocker
25 g smör
0,5 msk ljus maizena
1 st ägg + 1 st äggula
En nypa salt
Ett par droppar vatten
- Tvätta citronen och finriv skalet i en kastrull tillsammans med citronsaften.
- Häll ett par msk av saften i en burk och skaka ihop tillsammans med ljus maizena.
- Tillsätt strösocker och smör i kastrullen och koka upp.
- Red citronsaften med redningen.
- Vispa ihop ägg, äggula, salt och vatten med en gaffel.
- Ta citronsaften från plattan och tillsätt äggblandningen under omrörning.
- Låt sjuda upp tills curden tjocknat.
- Häll upp i en tätförsluten burk och låt svalna.
Lemon curden förvaras i kylskåpet och håller i cirka 14 dagar.