Bullar

Världens godaste kanelbullar

Hur mycket jag än älskar att experimentera med nya recept och bakverk, så är det få saker som slår mitt recept på världens godaste kanelbullar. Hemligheten bakom riktigt lyckade kanelbullar är, enligt mig – kall degvätska, mycket fyllning, jäsning under fuktiga handdukar och att pensla dom färdiga bullarna med sockerlag.

Kanelbullar

RECEPT: Världens godaste kanelbullar (ca 32 st)

Deg:
5 dl mjölk (3 % fetthalt)
50 gram färsk jäst
200 gram smör, rumstempererat
1 msk kardemumma
1,5 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl special + lite extra till utbakning
1 tsk salt

Fyllning:
200 gram smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 dl kanel

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten

1 st ägg
Några droppar vatten
En liten nypa salt
Pärlsocker

  1. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Rör runt tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt smöret, kardemumma och strösocker och kör med degkroken i assistenten.
  3. Häll i vetemjölet, lite i taget, samtidigt som assistenter arbetar. Anpassa mängden vetemjöl efter din deg och se upp för att ha i för mycket mjöl. Degen ska vara lite kladdig, precis så att den släpper från kanterna på skålen.
  4. Knåda degen i maskin i cirka 10 minuter.
  5. Under tiden assistenten knådar degen, mixa samman alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare.
  6. När degen är färdig knådad, dela den i två delar och kavla ut den ena delen till en tunn rektangel. Bre på hälften av fyllningen och vik degen dubbel.
  7. Skär degen i 16 st remsor. Skär varje remsa på mitten, men spara 1 cm längst upp. Snurra degremsorna runt varandra och vira remsan runt sig själv till en bulle. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Fortsätt tills alla degremsorna format bullar.
  8. Upprepa föregående steg med den andra delen deg.
  9. Täck bullarna med en bakhandduk. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  10. Förbered sockerlagen genom att koka upp socker och vatten, låt svalna.
  11. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägg, salt och vatten och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
  12. Pensla bullarna med sockerlag och strö på pärlsocker.
Kanelbullar

Tips för att få dina kanelbullar perfekta!

1. Använd kall degvätska, det vill säga kall mjölk och rumstempererat smör. En del recept säger åt dig att värma mjölken till fingervarmt och smälta smöret, men det är inte till bullarnas fördel. Gör du med kall degvätska kommer jästiden bli längre men bullarna saftigare.
1. Använd vanlig jäst (blått paket) istället för jäst för söta degar. Det gör att bullarna jäser lite långsammare vilket kräver längre jäsningstid men ger saftigare bullar.
2. Skär bullarna med hjälp av en pizzaskärare. Mycket snabbare och enklare än att använda en vanlig kniv.
3. Täck dina bullar med fuktiga bakhanddukar. Det “håller inne” fukten under jäsningen vilket gör att bullarna blir saftiga.
4. Glöm inte sockerlagen! Genom att pensla dom färdiga bullarna med sockerlag stängs fukten inne vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

3.7/5 (19 Reviews)

2 kommentarer

    • Linnea

      Hej! Ursäkta för supersent svar, din kommentar hade hamnat i fel inkorg. Bullarna blir kladdiga först, men brukar torka efter ungefär en halvtimma. Det gäller med andra ord att försöka hålla sig från att äta med en gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *