Långpanna,  Paj

Pajkaka med lemon curd

För ett tag sedan bjöd jag på min blåbär- och vaniljpajkaka. Av fikasugna gäster fick jag höra att det var den godaste kakan dom någonsin smakat. Idag bjuder jag på en variant av denna, fast pajkaka med lemon curd istället för blåbär, och vet ni?! Den är om möjligt ännu godare! Denna bara MÅSTE ni baka!

Pajkaka med lemon curd

För att baka pajkaka med lemon curd behöver du:

Lemon curd:

  • 100 g citronsaft + skal från 1 citron
  • 0,5 msk ljus maizena 
  • 0,75 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 1 st ägg + 1 st äggula

Gör såhär: Tvätta citronen och finriv skalet i en kastrull tillsammans med citronsaften, men spara ca 2 msk. Tillsätt strösocker och smör och koka upp. Blanda resterande citronsaften med maizenan och red citronkoket. Dra av plattan. Vispa ihop äggen lite snabbt och tillsätt sedan i citronkoket under vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills krämen tjocknat.

Kakan:

  • 250 gram smör, rumstempererat
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

Fyllning:

  • 2 dl créme fraiche 
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Lemon curd

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form med bakplåtspapper, ca 30 x 20 cm. Mixa samman alla ingredienser till kakan i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i botten på formen. Spara resterande. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom lemon curden. Häll över kakan. Klicka i lemon curd och toppa med smulor av kvarvarande kakdeg. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller till kakan fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Toppa med florsocker.

3.5/5 (13 Reviews)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *