Morotstårta
Om jag måste välja ett favoritbakverk så skulle det troligtvis bli morotskaka, eller som i detta fallet – morotstårta. Morötterna tillsammans med olja och mandelmjöl i smeten gör denna kaka otroligt saftig. Rejält med frostig och det är omöjligt att misslyckas!

RECEPT: Morotstårta
Receptet ger en hög tårta som räcker till ca 12 bitar.
Morotskaka, 4 st bottnar
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1,75 dl rapsolja
2 dl mandelmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 nypa salt
3 st medelstora morötter (ca 3 dl finrivna)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Använd 4 st formar, ca 15 cm i diameter (om du inte har 4 stycken använder du 2 stycken och delar bottnarna i 2 delar när dom är färdiggräddade). Olja in formarna med rapsolja.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
- Tillsätt rapsoljan och vispa in den ordentligt i äggsmeten.
- Sikta ner mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kardemumma, kanel och salt. Rör tills väl blandat.
- Finriv morötterna och tillsätt dessa i smeten.
- Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda mitt i ugnen i ca 23 minuter. Kontrollera med en sticka så att bottnarna är torra. Låt svalna helt.
Frosting
100 g smör, rumstempererat
150 g philadelphia
6 dl florsocker
- Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.
- Tillsätt philadelphia och vispa tills smeten är klumpfri.
- Tillsätt florsockret i två omgångar. Vispa till en slät smet.
Montera tårtan
Fyll varje lager med frostig och spackla sedan hela tårtan med frostig. Snåla inte med frostig i varken fyllningen eller runt om. Dekorera med hackade nötter.
3 kommentarer
Lena Jönsson
Gudomligt god kaka, Kan verkligen rekommendera denna. 🙂
Adam Ramberg
Bra morotskaka! Riktigt fin ratio mellan frosting och kaka, vilket är en av de viktigaste sakerna när det kommer till morotskaka enligt mig ?
Pingback: