Tårtor

Tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm

Att baka tårta kan vara något av det mest kreativa i bakvärlden. Inte nog med att fyllningar ska komponeras, utan smakerna ska också fungera ihop. Dessutom är utseendet nästan lika viktigt som smaken när det kommer till tårtor. Denna tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm är mitt senaste tillskott i tårtfamiljen.

Tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm

RECEPT: Tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm

Citrontårtbottnar
6 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl special
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
2 citroner, skalet

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä två springformar med bakplåtspapper, en som är ca 24 cm och en som är ca 18 cm i diameter. Klä bakplåtspapper även på kanterna och en bit upp, eftersom kakan blir ganska hög.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
  4. Blanda ihop vetemjöl special, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke.
  5. Vänd ner dom torra ingredienserna samt finrivet citronskal i äggsmeten.
  6. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka, den lilla formen blir sannolikt klar lite innan den stora.
  7. Låt bottnarna svalna helt. Om möjligt, frys gärna in dom innan du skär i kakan. Annars, skär kakan i 3 lika tjocka anslag.

Hallonmousse
6 st gelatinblad
500 g hallon
200 g färskost
1,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp hallonen och sila genom en fintrådig sil så att du får en slät hallonpuré.
  3. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med ett par matskedar hallonpuré. Blanda samman med resterande hallonpuré.
  4. Vispa ihop färskost och florsocker. Tillsätt hallonpurén.
  5. Vispa grädden lätt och vänd ner denna i hallonmoussen.
  6. Lägg dom nedersta tårtbottnarna i springformerna, klädda med bakplåtspapper på sidorna. Häll över hallonmoussen i ett jämnt lager, och ställ in i kylskåpet tills det stelnat, ca 1 timma.

Citronkräm
300 g vit choklad
1,5 dl sötad kondenserad mjölk
3 st citroner (saften från 3 st och skalet från 2 st)
50 g smör
225 g färskost

  1. Grovhacka chokladen och smält över ett vattenbad.
  2. När chokladen smält, tillsätt kondenserad mjölk, citronskal, citronsaft och smör. Rör tills smöret smält och du har en smet utan klumpar.
  3. Tillsätt färskosten och vispa fluffig med elvisp.
  4. Lägg dom mellersta tårtbottnarna på hallonmoussen. Häll på ett jämnt lager citronkräm. Lägg på dom översta tårtbottnarna och ställ i kylskåpet tills det stelnat, ca 1 timma.
Tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm

Vaniljmarängsmörkräm
200 g äggvita
400 g strösocker
400 g smör, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver

  1. Blanda ihop äggvita och strösocker och värm över ett vattenbad till 63 grader, så att sockerkristallerna smälter.
  2. Vispa upp den varma marängsmeten på hög hastighet tills den svalnat.
  3. Skär under tiden smöret i tärningar, ca 2 x 2 cm.
  4. När marängsmeten svalnat sänker du hastigheten till medelhastighet. Tillsätt en smörkub i taget, i långsam takt. En bra regel är att det bör gå minst 15 sekunder mellan varje smörkub.
  5. När alla smörkuber är i, tillsätt vaniljpulvret.

Tips! Är din marängsmörkräm klumpig? Då är smöret för kallt. Ta ut lite smet, värm i micron, häll tillbaka i resten av marängsmörkrämen och vispa upp. Är din marängsmörkräm för lös? Då är smöret för varmt. Ställ in i kylskåpet i en kvart och vispa sedan upp igen.

Dekoration
Hur du vill dekorera din tårta är såklart upp till dig! Jag använde glitterfärg i brons och rosa för att färga en del av marängsmörkrämen. Dessutom gjorde jag några macarons och dekorerade med, tillsammans med blommor och strössel.

  1. Ställ in tårtorna i frysen i ca 30 minuter.
  2. Ta ut dom kalla tårtorna och spackla ett tunt lager runt hela tårtan. Det här lagret behöver inte vara fint, utan meningen är att jämna till tårtan. Fyll därför hål och gropar och skapa fina, skarpa, kanter.
  3. Ställ in tårtorna i frysen i ca 15-20 minuter, tills det första lagret av marängsmörkrämen stelnat helt.
  4. Spackla nu tårtorna med det sista lagret. Använd den vita marängsmörkrämen eller färga efter smak och trycke.
  5. Nu är det dax att montera den lilla tårtan på den stora. Använd stöttepelare i den stora tårtan, t.ex. sugrör, som den lilla kan stå på. Tryck ner dessa i den stora tårtan. Den lilla tårtan behöver ha en tårtbotten som är aningen mindre än själva tårtan. Balanserna den lilla tårtan och dess botten på stöttepelarna i den stora tårtan. Här hittar du bra tips på hur du gör.
  6. Om du vill han du använda lite av marängsmörkrämen för att spritsa ut dekorationer. Dekorera som du känner för, t.ex. med blommor, macarons, strössel eller annat fint.
Tvåvåningstårta med hallonmousse, citronkräm och marängsmörkräm

Lycka till med din tvåvåningstårta! ♥

0/5 (0 Reviews)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *